Wpis opublikowany 02.02.2016
Stal nierdzewna jest stopem metali (żelazo oraz chrom) i posiada wiele istotnych właściwości. Przede wszystkim nie podlega procesom korozji, pozostaje neutralna wobec kwasów, smarów, olejów i innych niebezpiecznych substancji. Co ważne, nie zniekształca się w wysokich lub niskich temperaturach oraz innych niekorzystnym warunkom środowiskowym. Gdzie stal nierdzewna znajduje swoje zastosowanie?
Urządzenie prywatnej kuchni lub tej w lokalu gastronomicznym to ogromne wyzwanie. Podczas wyboru mebli, urządzeń i sprzętów AGD warto zwrócić uwagę na jakość wykonania oraz materiały wykorzystane do produkcji. Najlepiej zainwestować w naczynia, sztućce i urządzenia ze stali nierdzewnej (garnki, miski, zmywarki, noże), ponieważ nie wchodzą w reakcję z żywnością, są bezpieczne i łatwe w użytkowaniu. Oprócz tego nie są toksyczne i posiadają wiele walorów estetycznych (połysk, kolor).
Chyba nikt w dzisiejszych czasach nie wyobraża sobie projektów budowlanych i architektonicznych bez wykorzystania stali nierdzewnej. Ze względu na brak właściwości korozyjnych nadaje się do produkowania wyrobów hutniczych, tworzenia barierek, ogrodzeń, wind w budynkach, balustrad, tarasów czy balkonów. Poza tym idealnie sprawdza się jako element mebli biurowych, warsztatowych, medycznych, laboratoryjnych czy przemysłowych. Bardzo ważny jest również fakt, że profile ze stali nierdzewnej (kolumny i filary, framugi okienne i drzwiowe) stanowią nieodzowny element dużych budowli i wieżowców charakterystycznych dla dużych aglomeracji.
W dzisiejszych czasach potrzeba importowania i eksportowania towarów jest tak duża, że można tego dokonywać jedynie profesjonalnymi i solidnymi maszynami. Powinny być odporne na zniszczenia, trwałe i obojętne na działanie przewożonych surowców. W tym celu wykorzystuje się stal nierdzewną wysokiego stopu. Gwarantuje ona nie tylko wysoką jakość usług transportowych, ale również bezpieczeństwo produktów. Zachowuje długowieczność i nie stanowi problemu podczas prac porządkowych.
Stal nierdzewna jest bezpieczna dla środowiska naturalnego i nie wpływa negatywnie na zdrowie lub życie ludzi. Jest jednym z trzech materiałów dopuszczonych do produkcji narzędzi gastronomicznych (oprócz szkła i drewna). Może mieć bezpośredni kontakt z żywnością i wodą oraz innymi substancjami wykorzystywanymi podczas przygotowywania posiłków. Co bardzo istotne, podlega procesom recyclingowym i może zostać ponownie wykorzystana.
Podsumowując, z pewnością branża budowlana lub przemysłowa nie wyobrażają sobie prawidłowego funkcjonowania bez stali nierdzewnej. Jest materiałem, który bardzo trudno zastąpić. Jest nie tylko odporna na wysokie temperatury, ale również wytrzymała i twarda. Podczas różnych procesów produkcyjnych może przybrać dowolne kształty, faktury lub powierzchnie. Podczas codziennego użytkowania nie podlega zarysowaniom, na sprzętach nie pozostają nieestetyczne odciski palców, a w świetle dziennym nie widać na niej brzydkich refleksów.